Header Ads

Overzicht Sporthistorie

Misschien staat hieronder wel het beroemdste elftal dat Nederland ooit op de velden bracht. Het Oranje van 1974 verbaasde Nederland, maar ook de wereld. Mooier werd er nooit gespeeld. Harder ook niet, durven sommigen daaraan toe te voegen.

Voetbal, Wereldkampioenschap (WK) 1974, Finale West-Duitsland-Nederland (uitslag…

Het Oranje van 1974 komt natuurlijk voor in het sporthistorisch overzicht. Maar er gebeurde zoveel meer tussen 1900 en 2000. Het overzicht, dat nog niet compleet is, maar steeds weer wordt bijgewerkt, vind je hieronder.

1900: De tijd van de pioniers

Sport staat nog in zijn kinderschoenen aan het begin van deze eeuw. Sport is voor pioniers, circusartiesten, waaghalzen. De eerste Tour wordt gereden, voetbal is in opkomst. En het gaat erg snel.
De jaren 40-69 staan dan ook bol van de successen. Fanny Blankers-Koen haalt vier maal goud in Londen. De Nederlandse renners hebben onder ploegleider Kees Pellenaars succes in de Tour de France. Kees Broekman wordt de eerste Nederlandse Europees kampioen op de schaats.

1970-1989: Succesperiode voor het Nederlands voetbal
Eind jaren '60 waren de eerste signalen er al. In 1969 haalde Ajax al de finale van de Europa Cup I. Daarin werd verloren met 4-1 van Ac Milan. In de jaren '70 gingen zowel clubteams als Oranje pas echt goed los.

1990-heden: Sneller, harder en commerciëler
Tijdens de jaren '90 gaan we definitief de nieuwe eeuw in. Nieuw technische ontwikkelingen zoals tijdritfietsen, klapschaatsen en geschubde schoenen doen hun intrede. Daarnaast wordt doping steeds verfijnder, meer toegankelijk, maar ook gevaarlijker. Tv, internet en sociale media hebben ook hun invloed op de sport.

Mogelijk gemaakt door Blogger.